SF in de Online Bibliotheek

In de Online Bibliotheek is een kleine maar goede collectie Sci-Fi te vinden. Hier mijn favorieten:

Frank Herbert – Duin

Deel 1 van de magistrale Duin reeks van Frank Herbert. In de verre toekomst wordt een strijd gevoerd om een woestijnplaneet. In de woestijn wordt een bijzondere stof gewonnen die veel geld waard is. Je volgt het verhaal van Paul Artreides (een zeer verre afstammeling van de Artreides familie uit de Trojaanse oorlog), een koningszoon die integreert in het mysterieuze woestijnvol van de planeet Arrakis. Het taalgebruik is wat ouderwets door de oude vertaling. Het verhaal is echter nog steed fantastisch.

Een echte klassieker uit het genre die nog steeds veel gelezen wordt en vaak opnieuw wordt uitgegeven:

https://www.onlinebibliotheek.nl/ebooks/Frank-Herbert/Duin

Dan Simmons – Hyperion

Dit boek bevat één van de engste figuren die ik ken uit dit soort verhalen. De Shrike. Ik heb dit boek een lange tijd geleden gelezen, maar het is me steeds bijgebleven. Toen ik het met iemand had over Hyperion zei hij meteen: The Shrike! Ik zal niet teveel verklappen, lees hem zelf maar:

https://www.onlinebibliotheek.nl/ebooks/Dan-Simmons/Hyperion

Hugh Howey – Silo Trilogie

Een onbekend lot heeft de aarde getroffen waardoor deze onbewoonbaar is geworden. Onder de grond is een zelf voorzienende silo gebouwd waarin mensen stand houden en proberen de menselijke soort te laten voortbestaan. Als je een misdaad begaat wordt je naar buiten gestuurd, en kom je binnen no-time om het leven. Beklemmend en goed geschreven.

Deel 1, 2, 3

https://www.onlinebibliotheek.nl/catalogus/ebook/381071634.html
https://www.onlinebibliotheek.nl/catalogus/ebook/394871448.html
https://www.onlinebibliotheek.nl/catalogus/ebook/394871456.html

Dat kost je drie uitleenbeurten, dus je kunt ook gaan voor de complete omnibus, dan kan je lekker doorlezen:

https://www.onlinebibliotheek.nl/ebooks/Hugh-Howey/Silo-399052526

Ted Chiang – De verhalen van jouw leven en anderen

Collectie korte verhalen die een beetje filosofisch van aard zijn. Wat gebeurt er als je een taal ontwikkeld waarin het verleden, heden en toekomst in één woord gevangen kan worden? Die is trouwens verfilmd als “The Arrival”. Hoe kan je omgaan met superintelligentie die alle menselijke kennis te boven gaat? Chiang schreef veel van mijn meest favoriete korte verhalen van de afgelopen jaren.

https://www.onlinebibliotheek.nl/catalogus/ebook/407822895.html

Thomas Olde Heuvelt – Hex

Meer Fantasy/Horror, maar goed. Een heks leeft in een dorp in de VS, iedereen weet het, maar het mag niet bekend worden. Maar ja, Insta hè. Spannend en hedendaags door een Nederlands SF talent.

https://www.onlinebibliotheek.nl/ebooks/Thomas-Olde-Heuvelt/Hex